Liberecké párky a Liberecké uzenky. V tomto receptu se dozvíte, jak si je vyrobit.
Recept na Liberecké uzenky:
Základní suroviny v kilogramech / gramech na 20 kg párků
- HZV předsolené na jemno 1 kg
 - HPV předsolené na jemno 7.73 kg
 - VV b.k. předsolené najemno 1.93 kg
 - Maso z hovězích hlav předsolené na jemno 542 g
 - Telecí výřez předsolený na jemno 182 g
 - Vepřové kůže předsolené na jemno 498 g
 - Hřbetní sádlo předsolené na vložku 5.4 kg
 
Přísady
- Dusitanová solící směs (praganda, rychlosůl) 50 g
 - Pepř černý 32 g
 - Muškátový ořech 6 g
 - Česnek 18 g
 - Paprika sladká 44 g
 - Pšeničná bílkovina 200 g
 - Pšeničná mouka hrubá 640 g
 - Voda 3.8 litru
 
Obaly
- Vepřová tenká sdíraná střeva 32 m
 
Pracovní technologický postup
- Suroviny určené do spojky rozřežeme v řezačce přes desku s otvory 4 mm.
 - V kutru rozmělníme hovězí masa a maso z hovězích hlav se solící směsí, vodou a kořením.
 - Přidáme mouku, vv b.k. a kůže.
 - Připravíme jemnou spojku a vmícháme do ní hřbetní sádlo rozřezané na velikost 8mm.
 - Narážíme do střev a přetáčením oddělujeme jednotlivé Liberecké uzenky o hmotnosti asi 116g
 - Hmotnost hotové uzenky je 100g plus mínus 15 g
 - Párky udíme do zlatohněda asi 50 minut.
 - Po zauzení dováříme při teplotě vody 72 -75 °C po dobu 10 – 15 minut. Uprostřed výrobku musí alespoň 10 minut působit teplota 70 °C.
 - Po vaření prudce zchladíme ve studené vodě a znovu rozvěsíme na hůlky k oschnutí.
 
Vysvětlivky k receptu na Libereckou uzenku.
Všimněte si že se zde přidává pouze 50 g dusitanové soli, protože všechno maso již je předsolené.
HZV – hovězí zadní výrobní maso, maso z kýty bez pánevního plátku a kližky, maso z plece bez kližky a husičky, nízký roštěnec a svíčková, s tukovým krytím do 10 mm.
HPV – hovězí přední výrobní maso, svalovina z přední a zadní hovězí čtvrti, nepatřící do HZV.
VV b.k. – tučné vepřové výrobní maso bez kůže droby I/b srdce a jazyky všech druhů jatečných (stažené boky a laloky, ořezy z kýt, pečení, zvířat (vepřové jazyky s podjazyčím, plecí a krkovic)
Pšeničná bílkovina je v podstatě mouka zbavená škrobu. Pšeničná bílkovina se vyznačuje velkým množstvím bílkoviny a to 70 g bílkovin na 100 g výrobku.
Praganda je obchodní název výrobku, uzenářské, řeznické dusitanové soli. Zajišťuje stabilitu vybarvení a chuťové vlastnosti masných výrobků. Dusitan sodný nebo dusitan draselný se používá jako podíl dusitanové solící směsi k solení a konzervaci masa a masných výrobků. Praganda je pouze obchodní název, takže tuto dusitanovou solící směs můžete koupit i pod jinými názvy různých firem.
Liberecké párky recept:
Recept na výborné liberecké párky
Kvalitní liberecké párky z masa.
Základní suroviny na 20 kg párků.
- Hovězí přední ořez 13.2 kg
 - Vepřový ořez s kůží (z boku) 7.8 kg
 - Vařené vepřové kůže (studené) 0.5 kg
 - Led 4.8 k.g
 - Mletý pepř 45 g
 - Sladká paprika 36 g
 - Zázvor mletý 6 g
 - Muškátový ořech 18 g
 - Dusitanová sůl (praganda) 480 g
 - Vepřová tenká sdíraná střeva cca. 32 m
 
Pracovní postup jak vyrobit liberecké párky.
- Střeva si předem namočíme do vlažné vody.
 - Maso nameleme přes desku s otvory 4 mm, hovězí maso si nameleme zvlášť.
 - Dáváme do libereckých párků kůže, aby to pěkně drželo pohromadě. Lépe dávat kůže než mouku a nebo škroby.
 - Hovězí maso meleme zvlášť, protože ho budeme také míchat (kutrovat) zvlášť. Je to proto, že na sebe lépe váže vodu.
 - Když je hovězí maso v kútru namíchané s ledem a kořením můžeme přidávat vepřové maso a kůže.
 - Zpracovaná hmota na kutru by měla mít 12 °C.
 - Naplníme do střev, velikost libereckého párku.
 - Párky pověsíme a necháme osušit, můžete sušit na 60 stupňů 50 minut.
 - Potom párky udíme do zlatohněda asi 50 minut.
 - Po zauzení párky dovařujeme 15 až 20 minut při teplotě 72 až 75 stupňů Celsia. uprostřed výrobku musí alespoň 10 minut působit teplota 70 °C.
 - Tepelně opracované párky vychladíme ve studené vodě.
 
Udíme na tvrdém bukovém dřevu.
V kutru se maso rozseká ostrými noži při vysokých otáčkách, přidává se led. Směs se třením zahřívá, a tak je třeba chlazení.
Výsledky vašeho snažení, kvalitní liberecké párky, můžete třeba grilovat.


