Potkani na jídelním lístku, dobrou chuť!

Zatímco potkani  se ve většině částí světa setkávají s odporem, některé komunity je mají na jídelním lístku.

Potkani se pravidelně konzumují v Kambodži, Laosu, Myanmaru, částech Filipín a Indonésii, Thajsku, Ghaně, Číně a Vietnamu, Mexiku.

Například kmen Adi ve vesnici v kopcích severovýchodní Indie Unying / Aran. Podává se tam na jejich slavnostech oblíbený “guláš”  zvaný bule bulak oying, připravovaný z krysího žaludku, střev, jater, varlat. Vše vařené společně s ocasem a stehny. Jako koření se používá chilli a zázvor. Česky by se to mohlo jmenovat třeba potkan na zázvoru a chilli. Potkaní ocas a nohy jsou zvláště ceněny pro jejich chuť. 

Ano většině z nás se asi obrací žaludek, ale věděli jste, že v příručkách pro přežití je běžnou praxí naučit se jak potkany chytit a připravit?

Potkaní maso a zejména mexický potkaní vývar je místní tradicí v mexickém státě Zacatecas. Caldo de rata je tradiční polévka, která se tam podává od koloniálních dob.

U mladších generací je méně populární. Polévka se skládá z potkaního masa a vydatné zeleniny a je ochucena oreganem. Podává se běžně v restauracích a barech a místně se označuje jako lék na kocovinu.

Čína je velkým spotřebitelem krysího masa. Běžně se prodává syrové na čínských masných trzích a lze jej také zakoupit vařené v různých obchodech a pouličních stáncích. Některé trhy v Číně nabízejí k prodeji i živé potkany. Kupující si tak mohou potkana nechat prodejcem zabít a nechat připravit na vaření.

Thajsko, Vietnam a Tchaj-wan jsou další země jihovýchodní Asie zrovna tak jako Laos a Kambodža, kde jsou na jídelníčku potkani. Prodávají se živí, ale je také docela běžné vidět lidi prodávat vařené potkany u hlavní silnice. Nebo grilované na špejli, podobně jako se u nás dělá makrela.

Kontaktovat nás můžete na ahoj(zavináč)ahojmagazin.cz