Potkani na jídelním lístku, dobrou chuť!

Zatímco potkani  se ve většině částí světa setkávají s odporem, některé komunity je mají na jídelním lístku.

Potkani se pravidelně konzumují v Kambodži, Laosu, Myanmaru, částech Filipín a Indonésii, Thajsku, Ghaně, Číně a Vietnamu, Mexiku.

Například kmen Adi ve vesnici v kopcích severovýchodní Indie Unying / Aran. Podává se tam na jejich slavnostech oblíbený “guláš”  zvaný bule bulak oying, připravovaný z krysího žaludku, střev, jater, varlat. Vše vařené společně s ocasem a stehny. Jako koření se používá chilli a zázvor. Česky by se to mohlo jmenovat třeba potkan na zázvoru a chilli. Potkaní ocas a nohy jsou zvláště ceněny pro jejich chuť. 

Ano většině z nás se asi obrací žaludek, ale věděli jste, že v příručkách pro přežití je běžnou praxí naučit se jak potkany chytit a připravit?

Potkaní maso a zejména mexický potkaní vývar je místní tradicí v mexickém státě Zacatecas. Caldo de rata je tradiční polévka, která se tam podává od koloniálních dob.

U mladších generací je méně populární. Polévka se skládá z potkaního masa a vydatné zeleniny a je ochucena oreganem. Podává se běžně v restauracích a barech a místně se označuje jako lék na kocovinu.

Čína je velkým spotřebitelem krysího masa. Běžně se prodává syrové na čínských masných trzích a lze jej také zakoupit vařené v různých obchodech a pouličních stáncích. Některé trhy v Číně nabízejí k prodeji i živé potkany. Kupující si tak mohou potkana nechat prodejcem zabít a nechat připravit na vaření.

Thajsko, Vietnam a Tchaj-wan jsou další země jihovýchodní Asie zrovna tak jako Laos a Kambodža, kde jsou na jídelníčku potkani. Prodávají se živí, ale je také docela běžné vidět lidi prodávat vařené potkany u hlavní silnice. Nebo grilované na špejli, podobně jako se u nás dělá makrela.

There are many variations of passages of Lorem Ipsum available, but the majority have suffered alteration in some form, by injected humour, or randomised words which don’t look even slightly believable.